Zilt agenda
Agenda seizoen 2024
Onze tweewekelijkse oefenavonden zijn op donderdag 19 september, 3, 17 en 31 oktober, 14 en 28 november en tot slot op 12 en 19 december. Op 19 december gaan Zilt samen met het Koor aan de Zaan weer zingen 'op de stoep' van de Vermaning. Dit kerstconcert op de stoep wordt voortgezet in de Vermaning met daarbij de traditionele Glühwein en warme chocolademelk en een ruime nazit met hapjes en wellicht zang rond de tafel. Toegang is gratis.
Optredens 2024

29 september 2024 - 50 culturele tinten (West)Zaans, een keur aan lokale, culturele activiteiten viel her en der in Westzaan te bewonderen tijdens het afsluitende weekend van september. Zilt nam het podium op zondagmiddag met een vertrouwde selectie uit het repertoire, hoewel het Duitstalige Rosalie eerder niet erg frequent is gezongen. 

Een ferm optreden werd het. Wonderlijk toch hoe de tenoren het errúg vertrouwde Sloop John B toch enigszins uit de koers wisten te trekken. Zilt zette in de toegift orde op zaken en sloot prachtig af met Oh ShenandoahEveneens  e r r ú g  vertrouwd.

Jonges... een toontje hoger, lijkt Carola te zeggen...
Foto van Lida Visser.

14 september 2024 - Open monumentendag. Het was alweer zo’n zes jaar terug dat Zilt optrad in de Maartenkerk. Het voelde goed, daar op het zand dat de houten vloer van dit oude kerkgebouw bedekt. Zilt had een blokje van een tiental shanty’s en seasongs voorbereid en daarnaast nog wat ‘reserve’ voor een eventuele toegift. Met A-Roving als startnummer zong Zilt de laatste rafeltjes van de stembanden en klonk het crescendo refrein van Sacramento zoals het ooit door Dick Vet was bedoeld. De mannen sloegen zich met verve door het programma heen waarbij terecht ook teruggekeken werd op onze dirigenten van het eerste uur: Dick Vet en John Englisch. Toen er tijdens het zingen nog meer publiek binnenstapte, was er echt sprake van een concert. Goodbye fare thee well zorgde voor een mooi meerstemmig slotakkoord en het applaus daarna noodde uit voor een toegift. Shenandoah klonk vertrouwd en zuiver.

Onze dirigent Carola ontbrak wegens ziekte maar met een praatjesmaker 'op de bok' kwam het allemaal toch nog goed. Foto van Lida Visser.

1 mei 2024 - Alsof Zilt een vast onderdeel is van de attractie die de Zaanse Schans toch is, alsof we elke zomerse dag heen en weer varen langs de molens en elke dag zingend de wuivende drommen toeristen verwelkomen en terugzwaaien, zo moet het eruit gezien hebben. Veel zonnebrillen, nog meer kiekjes.
Maar nee, dit was een eenmalig optreden, omdat het voetveer tussen Zaandijk en de Zaanse Schans weer te water ging op deze eerste mei, met Zilt toepasselijk in de rode shirts.
Met onze Willem, een van de vrijwilligers die het voetveer op koers houdt, aan het roer, schalden the wild rover en the drunken sailor - en meer - over de Zaan. Ingetogen en zoetgevooisd mocht het niet klinken, wel stevig en robuust.
Voor op het bootje zaten twee jonge dames, stagiaires van het Media College, met snorrende filmcamera’s. Van ons optreden maken zij een reportage, zijnde hun stageproject; Zilt binnenkort dus ook visueel te bewonderen.

De eerste afvaart van het Voetveer. John Kanaka schalde over het water. Foto: Trudy Reuvekamp.

14 april 2024 – 12e korendag in Jisp
Na een onderbreking van een jaar stond Zilt weer op het podium in de knusse Jisper kerk en mocht traditiegetrouw het programma van die dag afsluiten. Tien koren hadden zich aangemeld waaronder Cantabilé met ‘onze’ bas Ab en Kaskedieze o.l.v. Jules Bart.
De mannen van Zilt hadden met onze ‘loods’ Carola een blokje van tien shanty's en seasongs ingestudeerd, waaronder het nog niet eerder voor publiek ten gehore gebrachte Sea Fever. Best spannend. Bij enkele shanty’s haperde de meerstemmige inzet. Het door ziekte wegvallen van een komplete stemgroep was daar zeker debet aan, doch de mannen herstelden zich snel.
De twee laatste liedjes, Swing Low en Goodbye my lover werden enthousiast meegezongen, uitgenodigd door een breedgebarende Carola. Al met al een verdienstelijk optreden.

Geconsentreerd volgen de mannen de loodsaanwijzingen van Carola. Foto: Lida Visser

14 januari 2024 - Een volle zaal trof Zilt in het fraaie woon-/zorgcentrum de Amandelbloesem in Wormerveer. Veel vrouwen, dat viel op. Oud-koorlid Jaap heeft zich de laatste jaren enorm ingespannen om deze ouderenvoorziening te behouden én uit te breiden. Kostte hem veel energie en tijd: er was geen ruimte meer voor Zilt. Maar nu had Jaap een rood shirt opgesnord en nestelde hij zich tussen de baritons en bassen - een vertrouwd beeld.
Auk is een echte verteller en als je hem de ruimte geeft, néémt hij die ook. Hij praatte de shanty’s enthousiast en informatief aan elkaar. Het eerste blok bestond uit anderstalige liedjes en voor het tweede deel bracht Zilt het Nederlandse repertoire.
Maar zo’n middag is pas echt geslaagd als er meegezongen wordt, met ritmisch handgeklap. Met de Dronken Zeeman en Bloody Mary lukte dit prima.

Optredens 2023

21 december 2023 - Een ander koor aan de Zaan heet … eh …Koor aan de Zaan, een dameskoor dat naast de Vermaning repeteert, ook op donderdagavond. Zilt en Koor aan de Zaan zijn dus zingende buren en in november kwamen de dames bij Zilt enkele avonden even buurten om een gezamenlijk kerstprogramma op te tuigen: een stukje buiten, een deel binnen, een beetje zij, een beetje wij. En wat liedjes samen, waaronder Dona Nobis Pacem.
De Zaanse vrouwen zongen vanaf het bordes het publiek toe, maar dat het s(w)inging in the rain werd, was niet voorzien. Soepeltjes werd het programma in de kerk voortgezet, met onder andere een mooie vertolking van Halleluja van Leonard Cohen.
Ab baste Ol' man River - zoals altijd indrukwekkend - waarbij Klaas de rest van het koor erdoorheen loodste.
Een informele avond werd het, eerder bedoelt als een relaxed samenzijn dan als muzikale krachtmeting; een missertje meer of minder kon de avond wel hebben. En dat was maar goed ook, want Zilt was wel eens beter op dreef.
Met Glühwein werd deze repetitieavond-in-kerstsfeer afgesloten.

De mannen van Zilt stonden dan weer voor en dan weer achter de vrouwen.
Foto: Trudy Reuvekamp.

24 november 2023 - In de koffiekamer van De Vermaning schaaft Zilt al jaren om de week aan het repertoire: valse noten worden er weggepoetst, uit de maat wordt weggedirigeerd.
Het huishouden van deze voormalige kerk draait op vrijwilligers en zij worden jaarlijks in de vorm van een avond-met-hapjes-en-drankjes beloond voor hun inspanningen. Zilt fleurde deze bijeenkomst op en liet, opgesteld tussen de schuifdeuren, horen waartoe al die repetitieavonden hebben geleid. Een thuiswedstrijd met een kloek optreden werd het.
Na de hapjes en de drankjes werd snert geserveerd. En dat was geen kwalificatie voor het optreden. 

19 november 2023 - Precies een maand na Frank werd ook zíjn vrouw en ónze dirigent, Carola, pensionado en dat werd met een pensionadoparty feestelijk en met veel muziek gevierd in Mezrab, aan ’t IJ. Mezrab is een informeel aandoend theatertje, zwartgeverfd en schaars verlicht. Voor een heus jaren-60/70-sfeertje ontbraken de visnetten van weleer aan het plafond.
De onvermijdelijke toespraken waren ook gericht tot Carola’s collega Gerard. Een echt pensionaduo, dus.
Een avond met contrasten werd het. Een rockband zette stevig in met Psycho Killer en vervolgde met een tweetal nummers van Jimi Hendrix. Enkele van de vele ouderen onder het publiek draaiden het volume van de hoorapparaten gevoelig terug, onderlinge gesprekken verstomden.
Verderop in de avond probeerde het trekharmonicaorkest de Blikken Balgen - met oud-Zilt-gediende Aage - tevergeefs boven het meer-dan-geroezemoes rond de mezbar uit te komen met Nederlandstalige liedjes uit de oude doos.
Zilt had, later dan de bedoeling was, duidelijk meer volume en bracht, met Rob in de gelederen, overtuigend een blokje shanty's ten gehore. Door toedeoen van een krap wordend vervoersschema van de NS - "Komen we nog wel thuis?" - werd het een kort optreden.
Kort maar krachtig.

Hoera, het is volbracht. Carola dankt het publiek voor het applaus, terwijl de Zilte mannen plaats maken voor weer een volgende act.
Foto: Lida Visser.

19 oktober 2023 - Donderdag, geen repetitie in De Vermaning, maar een optreden voor een van de koorknapen: Frank, nu ook pensionado, zwaaide af als leraar aan het Montessorilyceum in Amsterdam. Niet meer de werkdagelijkse treinreis naar die prachtige, open, luchtige en lichte school, met fris gekleurde accenten.

Wij, Zilters, wisten heus al dat Frank een loyale, betrouwbare en fijne kerel is. En dat werd in enkele toespraakjes en in de vorm van een soort petje-op-petje-af-quiz nog eens nadrukkelijk bevestigd. Frank had een verlanglijstje ingediend en dat brachten we, in twee blokjes, ten gehore, met zijn vrouw Carola als dirigente.

De lekkere hapjes vonden gretig - etenstijd immers - hun weg.

Goodbye fare thee well …..

Het rijtje Zilters begint bij Frank en eindigt bij Ab, met daartussen ook nog gastzanger Rob Verweij die de meeste liedjes nog kende. Centraal geeft Carola de toon. Fotograaf onbekend.

6 juli 2023 - De sporen van de heftige zomerstorm Poly waren onderweg naar de tuin van Marija en Ger in Zaandijk schokkend zichtbaar en ook hun moestuin was er niet ongeschonden aan ontkomen. Maar het met bankjes, klapstoelen en een boomstronk gemeubileerde zitje vormde een knus onderkomen voor de afsluiting van het koorseizoen 2022/’23. De gastdame en -heer hadden voor heerlijke salades en cake gezorgd en er werden wafels, kaas en chocolade ingebracht. De koelkast was rijkelijk voorzien van drank.

Menigeen hopte van bankje naar stoel om wat bij te kletsen en te informeren van elkaars gezondheid. En natuurlijk werd er gezongen. De meegekomen vrouwen zetten de mannen aan het werk met enkele verzoeknummers. Ook verstofte, bijna vergeten liedjes werden overtuigend, hoewel soms wat improviserend, gebracht.

Rond halftwaalf, inmiddels donker, verzamelden we fust en glazen en bedankten we Marija en Ger voor hun gulle gastvrijheid. Een prima avond was het geworden.

Eind augustus pakt Zilt de muzikale draad weer op.

"En...? Wordt er nog gezongen of blijven we praten? De jeugd rond het Gortershof zit al een tijdje te wachten op ons eerste lied."
Foto: Anita de Jong

1 juli 2023 - De binnenstad van Haarlem heeft zich van ’t Spaarne afgewend: de big shoppers bezetten de winkelstraten wat verderop. De lokale horeca onderneemt overigens verwoede pogingen om daar verandering in aan te brengen: volop en steeds meer terrasjes verschijnen aan de oevers …
Het Hofje van Noblet (1761) leunt tegen ’t Spaarne aan, enigszins aan de rand van het op die dag regenachtige Haarlem. Een lieflijk hofje is het, waar uitsluitend vrouwen woonden, tien uit Amsterdam en evenzoveel uit Haarlem. Voorwaarden: ouder dan vijftig jaar, alleenstaand en van goed Nederduits gereformeerde huize. Tegenwoordig wonen er zestien vrouwen, allen alleenstaand. Een heus jachtterrein voor een mannenkoor, zou je denken.
Maar de mannen van Zilt waren door de organisatie van de Hofjesconcerten uitgenodigd voor nobeler bedoelingen en kwamen met een aantal vertrouwde zeemansliederen puik tevoorschijn, voor de tweede keer aangevoerd door Carola.
Met Sloop John B sloten de Zaankanters af, bijgestaan door het gemengde koor Good Vibes, met wie het podium gedeeld werd.
We hielden het droog en het hofje liep onder de appelboom en op de paden eromheen toch nog gezellig vol.

3 juni 2023 - Over het water van De Nieuwe Meer bij Amsterdam schalden de operaklanken van de Barcarola. Op het ritme van de slagen van de gondolier voer Zilt de haven in van ’t Onklaar Anker. Deze watersportvereniging had het koor uitgenodigd voor het feest ter ere van hun 50-jarig bestaan. Carola Walther stond op de brug om Zilt door dit optreden te loodsen. Voor de eerste keer. En ze deed dit met verve. Zilt had dit keer gekozen voor een stevig shanty-repertoire, aangevuld met enkele subtielere nummers. Het verlangen van de zeeman werd zelfs voor het eerst in het openbaar gebracht. Best moedig, gezien de kleine bezetting die middag. Ter afsluiting van het optreden werd het publiek uitgedaagd om mee te zingen met the drunken sailor en the wild rover. De rondgedeelde tekstbriefjes verdwenen snel in de tas; voor later, bij de borrel.

Schipper Huib brengt met zijn sloep het shantykoor Zilt plus Carola naar het podium. Foto: Peter Hageman - Onklaar Anker.
Optredens 2022

10 december 2022 - Tijdens de aanloop naar Kerst op Zee was het zilte enthousiasme niet unaniem. Maar Auk zette er volhardend zijn frêle schouders onder. En toen Wim een ware hijs- en trekinstallatie in elkaar timmerde en uit privécollecties en de leslokalen van de Enkhuizer Zeevaartschool nautische apparatuur werd ingebracht, groeide het idee dat het wel eens een middag kon worden, waaraan de gemeentelijke subsidie welbesteed bleek.

De Vermaning gonsde die zaterdagmiddag van bedrijvigheid. Enkele van de ongeveer twintig kinderen sloegen aan het hijsen en trekken aan naar teer geurende touwen en trossen, andere hesen een fok, net naast het kerkorgel, omhoog. In een hoekje demonstreerde Willem hoe netten geboet werden en zette Paul de kinderen aan het vervaardigen van kleurige draadpoppetjes. Oud-marconist Lourens demonstreerde zijn morse-apparatuur en seinvlaggen hingen als feestelijke slingers langs de kerkbanken. Zilt zong wat liedjes en Jules, achter de piano, studeerde met de kinderen - en hun ouders – de canon storm op zee en de dronken zeeman in. En ach, met Wat zullen we doen met de dronken zeeman? scoor je altijd.

Alle kinderen kregen een fraai en informatief zeemansboekje mee, als tastbare herinnering aan deze energieke middag.

Lida Visser maakte de foto's

Na het hijsen van de zeilen komen de morselessen van Lourens.

25 juni 2022 - Het wordt er allemaal niet duidelijker op in Haarlem. De jaarlijkse Hofjesconcerten vormen een opmaat naar de Koorbiënnale, dit jaar met de toevoeging next level. Op het programmaoverzicht prijkt in grote letters The Big Sing, ook zichtbaar op T-shirts en banners. Dat daar Nederlandse woorden voor bestaan, zullen we maar negeren.

Maar goed, Zilt heeft meegedaan aan dit avontuurlijke festival voor meerstemmige, vocale muziek. In gewoon Zaans: Zilt trad op in het Lutherse hofje, Haarlems oudste hofje (1396) en verkaste daarna richting ’t Spaarne, naar het Gravinnehofje, uit 2001. Hier kwam Zilt overtuigender tevoorschijn, mede door de betere akoestiek. Veel solowerk, dit keer. Maar avontuurlijk? Dat werd het niet, meerstemmig wel, en … a capella natuurlijk.

22 mei 2022 - Twee dagen Reuring in en om t Reghthuys in Westzaan en Zilt stond bijna aan het eind van de tweede dag geprogrammeerd op het podium dat uitkeek op een knus driehoekvormig pleintje. Zo’n plekje waar het geroezemoes van het publiek blijft hangen tussen de omringende gebouwen.

Maar die reuring verstomde toen Ab zijn Ol’ man river over de toehoorders baste. En toen Zilt en Jules accordeon het blokje shanty’s afsloten met het Duitse Sieben Weltmeeren hinter den sieben Horizonten werden hier en daar armen ingehaakt en veranderde de reuring in deining.

Een stevig optreden van de Zaankanters!!

10 april 2022 - 10e korendag in Jisp

Er zat wat rek in het korendagprogramma in de knusse Jisper kerk. Rek die dirigent Jules Bart aangreep om zijn Kaskedieze en Zilt niet te laten inzingen in een zaaltje ergens achteraf, maar op het podium, tegenover het publiek, dat aldus een mini-inkijkje kreeg in een koorrepetitie. Als koor kreeg je het idee dat je in je eigen voorprogramma stond. Verdient navolging.

De laatste zin van tekstjes over Zilt eindigt vaak met Zilt zingt meerstemmig en … altijd a capella. Zo ook in het programmaboekje van deze Jisper korendag. Daar spreekt een zekere trots uit. Maar bij A life on the ocean wave schoot Jules het koor toch te hulp, op de piano.
Dat was nog niet solide genoeg verankerd.

Zilt dankt het publiek dat bij het laatste lied luidkeels meezong. Foto: Lida Visser
Zilt zingt meerstemmig en … bijna altijd a capella.
of
Zilt zingt meerstemmig en … voortaan altijd a capella.

Optredens 2021

17 oktober 2021 - Voetveer
Op een maand na was het twee jaar geleden dat Zilt optrad. De branding van corona legde repetities en optredens stil. De covid-golven en een dirigentenwissel hebben Zilt zichtbaar ontmand. Zichtbaar, maar ook hoorbaar?
De vrijwilligers die het voetveer tussen Oud-Zaandijk en de Zaanse Schans bemensen, sluiten jaarlijks het seizoen af met een feestje. Twee van hen behoren tot de bemanning van Zilt: aanleiding genoeg voor een optreden, dus, in de goedgevulde kantine van voetbalvereniging Zaandijk.
In een voetveerovertocht kunnen twaalf personen over de Zaan gezet worden: Zilt zou er precies op passen. Jaarlijks levert dat een slordige 20.000 euro op en dat bedrag gaat naar goede doelen in de regio.

Zilt koos voor zekerheid, de zekerheid van solide ingeprent shantymateriaal. In het nog prille seizoen was immers nauwelijks gerepeteerd. En hoe zat het met het zout-zoetgehalte? Dat was ongewis.
Jules Bart, Zilts voormalig dirigent, sleept het koor momenteel door de vaste-dirigentloze winter heen. En hoe! Losjes én met vaste hand bracht hij het beste in Zilt naar boven, met name bij Rolling Home en het steeds weer prachtige Oh Shenandoah. Zelfs aan de bar was het stil … Het werd een mooi optreden. Hoorbaar mooi!

Optredens 2019

14 december - Zilts jaarlijkse decemberslotakkoorden kregen op zaterdagavond de 14e december het karakter van een waarachtig concert; weerbarstig weer en toch een volle Vermaning.
De
Morgenstercantorij was te gast en dat is een prachtig zingend, gemengd koor, deels a capella.
Zilt maakt het zichzelf al moeilijk genoeg door meerstemmig en áltijd a capella te zingen. Met een canon komt daar nog een dimensie bij. Voor deze avond hadden de Zaankanters Ding dong bell ingestudeerd. Een canon dus, die echter aan het eind veel-meer-stemmig wegebde. Dat de mannen beter kunnen, bewezen ze met The Rose of Tralee. Prachtig!
Carry van der Gulik had zich over
Zij van Zilt ontfermd en toonde aan waar een avondje oefenen en een half uurtje inzingen toe kunnen leiden. Een charmant optreden tegenover een muisstille kerk.
Na de glühwein nam Ton Schoen plaats achter de piano en begeleidde de inmiddels traditionele samenzang. Lekker zingen, met z’n allen.

Natuurlijk mag Stille nacht niet ontbreken. Zilt sloot ermee af. Wat mooi!

17 november - Niet alle hoge noten kwamen er ongeschonden uit in het seniorencomplex Nieuw Akerendam in Beverwijk. Daarvoor waren sommige zilte stembandjes de avond ervoor toch te zwaar belast geweest.
En Zilt moest er met een programma van twee uur tegenaan in Beverwijk en nam de bewoners mee naar verre oorden. Met vertrekken en afscheid nemen, maandenlang op zee met zware arbeid en verlangens, met het weerzien na de thuisreis. Zilts liederenbundel was in die reisvolgorde herschikt en Auk – behalve bariton ook rasverteller - voer het gezelschap langs stille wateren, diepe gronden en ruige klippen aan verre kusten en illustreerde zijn verhaal met zijn eigen zeevaartverleden. 

16 november - Een mooie combi was het, die van Zilt en Eensgezindheid, die van een a-capella-shantykoor en een louter instrumentale brassband. De mannen van Zilt vouwden drie bescheiden muziekstandaards uit, maar de koperblazers pakten hun blinkend instrumentarium uit degelijke koffers en beschermende foedralen. Ze ontvouwden elk hun muziekstandaard en namen daarachter plaats op een stoel. Eensgezindheid vulde dan ook een derde van de Wormerveerse Vermaning. Tja, zo krijg je een kerk wel vol natuurlijk…
In dat was maar goed ook, want blazers én zangers kwamen tijdens dit najaarsconcert goed voor de dag met elk twee blokjes eigen repertoire. Puike optredens! Eensgezindheid en Zilt gooiden het op het eind van de avond op een akkoordje met een eendrachtige vertolking van onder andere Cockles and Mussels, met maestro Ineke op de bok. Met baton!
Het werd een mooie avond, met plasjes onder de stoelen. Maar dat was condens, dat uit het koperwerk droop op de vloer van de kille kerk.

2 november - het Saens Korenfestival

Wat is dat toch? Hoe kan het toch dat de eerste regels van Sweet and Low plotseling dienst weigeren, zich niet gedragen zoals de partituur beveelt? Al jaren lang moeiteloos en dan ineens een blokkade. Gelukkig gebeurde dat tijdens het inzingen, in een achterafzaaltje en achter de gesloten deuren van het Wormerveerse kerkje aan het Noordeinde.
Maar dan, op het podium, aan de kop van de volgelopen kerk, 'zingen jullie de heiligen uit de kerk', lazen we bij thuiskomst in het mailtje dat dirigent Ineke ons toezond. En dat gold ook voor Zeeklacht en Spanish Ladies, twee toch nog wat onwennige nummers én direct na elkaar. Ze missen nog de vastigheid van … Sweet and Low. Zeg maar.
Zilt sloot af met het oh zo fraaie Oh Shenendoah. Dat lukt altijd, met of zonder inzingen.

18 augustus – Het Noordhollands Dagblad organiseerde op deze zondag een poging om met meer dan 809 zangers (een vorig record) een lied te brengen in het Zuiderzeemuseum. Toepasselijk hierbij was gekozen voor de Zuiderzeeballade. Een oproep aan shantykoren uit de regio resulteerde in vijf koren waarbij Zilt natuurlijk niet ontbrak. In vijf achtereenvolgende weken werd in de krant een hele pagina aan een deelnemend koor besteed en dat alles om zoveel mogelijk mensen naar het Zuiderzeemuseum te lokken.
Het Kapiteinskoor uit Zaandam beet de spits af, gevolgd door Rumor di Mare uit Leiden. Rumor di Mare heeft een zeer gevarieerd repertoire met een inspirerende dirigent aan het hoofd. Geen gemakkelijke opgave om daarna te moeten optreden. En ja, wie kwam daarna het podium op? Een echt a capellakoor uit Wormerveer.

Daar stonden ze dan: elf zilte mannen die zonder dirigent dat klusje gingen klaren. Volker nam de stemfluit aan de mond, daar zweefde de 'B' boven Zilt en in goede harmonie ‘Goodbye my lover, goodbye’. In vlot tempo klonk een selectie uit onze map en vanuit het publiek een enthousiast applaus. Het plezier in het zingen kwam luid en duidelijk over en de 25 minuten die we kregen waren zo om. Helaas voor Rob kwamen we niet toe aan ‘Haal em op nou’, maar zijn solo in de Barcarole gelukkig nog net wel.
En.., werd het record gebroken? Ruimschoots..! Met als voorzanger George Baker klonk uit 1567 kelen: ‘Opa kijk ik vond op zolder…’

Foto: Lida Visser

10 en 11 augustus - Dertien keer Schipper-Klottje! Sinds 1995 trokken dertien keer traditionele vaartuigen, waaronder vele Nederlandse, naar die Altstadt van het Noord-Duitse Leer. En Zilt was er de laatste zes keer steeds bij, nu met tien koppen, maar zonder dirigent. Tijdens de officiële opening in het prachtige Rathaus bleek de speech van de Bundesaufgeordnerte uit Berlijn, Frau Gitta Conneman, de prikkelendste. Zij gaf de favoriete shanty van Angela Merkel prijs. Zilt doorbrak de toespraken met Auld Lang Syne.
Na een optreden op het podium bij de Waag volgden 's avonds nog enkele blokjes van vijf of zes nummers in de fraaie tuin van het Klottjes-huis. Er werd kriskras door Zilts liederenbundel heen gezongen. De avond eindigde heel klein, met wat zangers áán en een handjevol toehoorders óm een biertafel. Heel klein, maar heel mooi.
Op zondagochtend waren de Zaankanters met drie shanty's onderdeel van de maritiem getinte preek in de Lutherse kerk. Over verbinding ging het en met een touw en een zeemansknoop werd dit aanschouwelijk gemaakt. Vooral tijdens deze dienst bleek duidelijk waarom er een dirigent voor een a-capellakoor staat: Zilt kwam wel eens sterker voor de dag. Of moeten we toch (bij)geloof hechten aan het getal dertien ...
Dag Hans.

28 juli - De recordhitte had Nederland verlaten en aan de Turfhaven in Alkmaar stond een dwarrelig windje. Dwarrelig en hinderlijk voor een a-capellakoor. Zilt trad daar aan ter gelegenheid van Victorie Sail Alkmaar, een festijn dat 150 historische bedrijfsvaartuigen bijeenbracht langs de Alkmaarse kaden. Het Oude Schip moest daar natuurlijk gezongen worden. Vooral op het tweede blokje van acht liedjes, met Zeeklacht en the Female Smuggler, bleek de wind meer grip op de kwaliteit te hebben dan de Zaankanters zelf. Toch maar ergens een plekje zoeken om vooraf even in te zingen, voortaan. 

Deze foto stond in het Noordhollands Dagblad. Zilt stond, zeer toepasselijk, voor het pand van de uitgeverij van vele jeugdboeken met spannende verhalen over de zee.

29 juni - En zo was Zilt op deze snikhete junidag onderdeel van de tiende Koorbiënnale in het Gravinnehofje in Haarlem. De organisatie had bij de ingang, tegenover ’t Spaarne, een schaduwrijk plekje tot podium verklaard, Auk had de schedel bedekt met een hoedje en de muziekstandaards waren op de juiste hoogte afgesteld: Zilt was op alles voorbereid …
Dirigent Ineke was ruimschoots op tijd van huis vertrokken, stond al rap in de file, stalde de auto nog best op tijd in de parkeergarage nabij het Gravinnehofje en vroeg voorbijgangers er de weg. Steeds tevergeefs! Ze stapte ten einde raad in een taxi, die haar naar het adres met dezelfde naam … in Heemstede dirigeerde. Geen koor te bekennen. En in het hofje? Geen dirigent te bekennen. Maar de mannen van Zilt traden kordaat handelend op en gaven een solide concert. Het nog lastige Zeeklacht werd vervangen door het stevig verankerde en prachtige Shanandoah.

Shantykoor Zilt in het strak vormgegeven Gravinnehofje. Foto: Lida Visser.

Ook Spanish Ladies durfde het koor niet aan zonder dirigent. Maar in de twintig jaar die Zilt inmiddels bestaat is een flink repertoire opgebouwd, waar ter plekke in onderling overleg uit werd geput. Voorafgaand aan elke shanty keken de mannen elkaar onderzoekend aan om zo gelijkgestemd mogelijk in te zetten. En dat ging eigenlijk best goed. Maar met een dirigent ervoor …

4 meiVrijheid is niet vanzelfsprekend, dat was het thema van de Dodenherdenkingsbijeenkomst in de kerk in Akersloot. Een bijeenkomst met gedichten, een overweging, dagboekfragmenten en samenzang. Dat laatste was althans beoogd, maar omdat de stapel programmaboekjes zoek was, neuriede de volle kerk gewillig achter het orgel aan, coupletten lang.
Zilt kon het zonder die boekjes. De gedachten zijn vrij harmonieerde met het thema. Auk verhaalde over het ontstaan van De Moorsoldaten, dat stevig werd neergezet. In het Duits!
Met
Ol’ man river werd afgesloten. Ab brengt dat altijd met veel overtuiging. Ook nu! Het is bijna ongepast tijdens dit soort bijeenkomsten te applaudisseren. Toch klonk er één schuchter handje-klapje, per ongeluk bijna, maar symbolisch voor het gulle applaus dat Ab zeker verdiende. En Zilt!
Daarna liep de kerk leeg naar het vrijheidsmonument, tromgeroffel voorop.
Na twee stille minuten en the last post was er koffie in het Kruispunt.
Mooi, zo’n dorp-verbindende herdenking …

14 april - Het programmaboekje bij de Jisperkerk korendag 2019 roemt de akoestiek van de kerk. Dat luistert dus nauw.
Zilt sloot - bijna traditiegetrouw -  deze korendag af met een zevental liedjes, waaronder twee kakelverse: Spanish Ladies, uitdagend want veel tekst, met hier en daar lastige melodielijntjes en Zeeklacht. Zeeklacht is een gedicht van Cees Buddingh, uit 1960 alweer. Eigenzinnig, met lak aan rijmschema’s en keurige conventies. Onze vorige dirigent Arjan van Dijk schreef er een arrangement voor. Net zo eigenzinnig! De huidige leidsvrouwe Ineke Mulder-Peper liet de Zaankanters er maandenlang op zweten en durfde het aan: in de Jisper kerk, waar het zo nauw luistert.

Bij dit eerste optreden buiten onze vertrouwde omgeving in Wormerveer moest Ineke als nieuwe dirigent even voorgesteld worden aan het publiek. Foto: Lida Visser.
In termen van shanty’s gesproken is Zeeklacht niet echt een werklied, maar de mannen hebben er hard voor moeten werken. Een verrassende toevoeging aan het Ziltrepertoire.
De slotnoten werden gedeeld met Kaskedieze toen shantyman Hans zijn Chicken on a raft opdiende. Doet-ie leuk!!

13 januari - En weer, net als in 2018, was Zilt onderdeel in de nieuwjaarspreek van dominee Ben de Boer in de Jisper kerk. In de Orde van dienst Jisperkerk, het draaiboek voor die dag, stond tussen de gebeden, lezingen en psalmen steeds een blokje van twee shanty’s geprogrammeerd. De preek droeg het thema Moedig Voorwaarts, de woorden waarmee Gerard Reve zijn brieven afsloot. Over het verglijden van de tijd ging het en over vergankelijkheid. Over melancholisch terugkijken naar het voorbije jaar of moedig vooruitblikken naar de volgende. Zilt had met onder andere Het Oude Schip en Rolling Home gekozen voor wat bedaarde nummers, aangepast aan kerk en zondag.  

Optredens 2018
Kerst op Zee

23 december - Geen rondgaande collectezak tijdens de jaarafsluiting van Zilt, wel een afwachtende vioolkist - opengeslagen - bij het uitgaan van de Wormerveerse Vermaning. Zilts penningmeester nam genoegen met een vrijwillige bijdrage van de toehoorders in de volle kerk. En dat voor een middag luisteren én zingen onder fraaie lichtbeelden. En glühwein.

Zilt zette de toon met een frisse, maar ook kerstgetinte selectie uit hun liederenbundel en presenteerde daarmee de kerstverse dirigent Ineke Mulder. Het begon allemaal met Stille Nacht  en dat deed het koor zo stemmig dat de middag daarmee ook afgesloten had moeten worden.
Daarna schoven hun partners, getooid in rood en zwart, eveneens op het podium, onder de naam Zij van Zilt. Het toen gemengde koor liet de Cherry tree carol horen en daarna was de bühne geheel voor de dames, voor het gelegenheidskoor Zij van Zilt. Vooral hun Donna Nobis Pacem maakte indruk. En dat na een avondje oefenen! De hand van de gelegenheidsdirigent Carry van der Gulik was hoorbaar zichtbaar…
Na de pauze nam Ineke, eigenlijk de ware Zij van Zilt, de volle kerk mee in een samenzang van kerstliederen. Ton Schoen, hoog boven de zingende gemeente, hield achter het orgel het tempo in het gareel. Gewoon lekker zingen werd het, afgewisseld door korte optredens van Morgenster(retje), een kwartet dat de oorsprong vindt in de Morgenstercantorij van de lokale PKN-kerk.
Een mooie middag werd het, met twee koren, twee dirigenten, een kwartet en … één Stille Nacht door Zilt.

8 juli - Dat de Franse schilder Claude Monet zo’n 150 jaar geleden enige maanden in Zaandam heeft vertoefd, wordt niet vergeten. Monet maakte in die periode het respectabele aantal van 25 schilderijen. Op zondag 8 juli werd het evenement Monet aan de Zaan georganiseerd waarbij Zilt voor de muzikale noot zorgde. Terwijl een Volendammer kwak met passagiers langs verschillende punten voer waar de schilder ooit was geweest, zongen de mannen van Zilt op de kade bij de ‘Groote Sluis‘ een deel uit het Zilt-repertoire. De uitdaging van de organisatie om een echt Monet-lied te laten horen was aangenomen en ‘de kleuren van Monet’s Zaandam’ paste wonderwel bij de melodie van A-Roving.

Foto: Jan Lapere

21 april - De kou was uit de lucht en de lente sloeg hevig toe met nieuwe warmterecords. Tijdens het Saens Korenfestival, georganiseerd door Vrouwenkoor Chemistry, was het in de kerk aan het Noordeinde in Wormerveer dan ook zuidelijk warm. Maar ook de sfeer was opgewarmd toen Zilt op het eind van de middag aantrad. Daar had het Amsterdamse Rozenkoor wel voor gezorgd met een kleurrijk optreden. Tijdens het inzingen overhandigde Auk een scheepsbitter aan de nu 50-jarige dirigent Arjen. Tijdens het optreden voegden de mannen van Zilt daar nog een presentje aan toe in de vorm van een prima optreden.

15 april - Boven in het voormalige raadhuisje van Jisp kon Zilt een kwartiertje inzingen: een minuut of vijftien de stembanden opwarmen en de scherpe kantjes van wat onzekerheden doornemen. Bijna spreekwoordelijk staat een moeizame generale repetitie voor een klinkend resultaat. Ook in Jisp ging dat op. Tijdens het inzingen, de generale, bleken de scherpe kantjes hardnekkig, maar eenmaal op het podium sloot Zilt de achtste Jisper korendag sterk af.

Foto: Lida Visser

4 maart - Zilt was te gast op de uitvoering De Lentekriebels van accordeonorkest Con Piacere uit Koog aan de Zaan. Con Piacere staat voor Met Plezier en dat was in hun uitvoering in de prachtige Kogerkerk goed te zien en zeker te horen.
Zilt bracht negen shanty’s. Altijd mooi, zingen in zo’n kerkje! Maar de eerlijkheid gebiedt te melden dat aan de afstemming tussen solist, koor en dirigent tijdens het eerste couplet van het prachtige Old Man River nog wat geschaafd moet worden.
Het programmablad vertelt dat Con Piacere (nog?) niet toe is aan digitale accordeons. Zij 'blijven bij de basis'. ‘Trekken en duwen'. En hier ligt een mooi bruggetje naar shanty’s, die als werkliederen het ritme van 'hijsen en trekken” begeleiden. De mannenstemmen ondersteunden de accordeonklanken bij Vangelis’ Conquest of Paradise. De volle kerk genoot ervan.
Zilt en Con Piacere in de Koger kerk met You'll never walk alone. Foto Lida Visser

Het concert werd afgesloten met een gezamenlijke, sfeervolle uitvoering van You’ll never walk alone. Hoe droevig toepasselijk: kort voor dit concert was Zilt Peter ontvallen. Een trouwe, lieve bariton, altijd in het hart van het koor. Peter was, met zijn Carry, een fanatieke wandelaar.

21 januari - De bijvangst van Zilt is dat we soms op onverwachte plekken en tijdens onvermoede gelegenheden moeten aantreden. Op deze zondagochtend was een deel van ons repertoire ingepast in de zondagochtenddienst van de kerk in Jisp.
Voorganger ds. Ben de Boer bouwde zijn preek om het thema beginnen, ingegeven door de aanvang van het nieuwe jaar. Ieder van ons had ongetwijfeld zijn eigen gedachten bij de overwegingen van de predikant. Vooral ons Rolling Home viel in de smaak, want dat lied zongen we tijdens de nazit met koffie nog een keer, op de valreep, een enkeling met de jas al aan.

14 januari - De Ruben Hoeke Band deed op die zondagavond de Wormerveerse Vermaning aan en dat was te horen aan het forse aantal decibellen dat vanonder het spreekgestoelte de kerk in denderde. Heerlijk stevige rocknummers waren het, van onder andere the Stones, AC/DC, Steve Winwood, CCR en the Steve Miller-band.
35 gitaristen, pupillen van Ruben Hoeke, kregen in wisselende formaties een podium en een enthousiast publiek. Na Angie, verreweg het rustigste nummer, was de beurt aan Joe Cockers ‘with a little help from my friends'. De aangekondigde mystery guests bleken een tiental mannen van Zilt, dat als achtergrondkoor vanuit de zijbankjes de band een vriendendienst bewees. Een erg leuk uitstapje. Maar zeker niet a capella …

Optredens 2017

15 december - Onze vaste jaar-uitzwaaiavond week af van voorgaande jaren. Geen individuele performances, maar een koorcollectief optreden voor de pauze, in de vorm van een gratis concert voor de schare Ziltfans en een kerkbrede samenzang erna. Het werd een mooie avond waarin Zilt de kerstverse dirigent Arjen van Dijk lokaal presenteerde aan een redelijk gevulde Vermaning.
Voor de pauze moest Zilt soms nog zoeken naar de verfijnde inzet en de juiste afstemming. Dirigent en koor hebben er pas een kwartaal repeteren opzitten. Auk praatte de Zilte seasongs met kennis van maritieme zaken aan elkaar. Mooi dat The Rose of Tralee weer in beeld en geluid was. Tja, en dat mooie Stille Nacht!
Het programma na de pauze bestond uit een ware kerst-sing-in. Bundeltjes kerstliedjes gingen rond en koor én kerk zongen uit volle borst. Het a-capellakarakter van Zilt werd op de piano getoetst door Arjen. Rechttoe rechtaan heerlijk iedereen een half uur voluit Ere zij God, in Exelsis Deo en Kyriëleis. De ooit in de zondagsschool geïnvesteerde uren bleken toch niet vergeefs…
Jammer dat Paul er niet bij was. Fijn dat Peter vrolijke een-tweetjes opzette met zijn kleinzoon.
Kerst op Zee, was het motto. Het was een prima afsluiting van 2017.

9 december - Korenfestival Weesp
“We hebben allemaal wel iets waar we blij of gelukkig van worden”, meldt de website van de Vivium Zorggroep in het welkomstwoord. Zilt was te gast bij een van de locaties van deze zorgorganisatie voor de Gooi- en Vechtstreek, bij Vivium Oversingel in Weesp, nu ook podium tijdens het achttiende Korenfestival Weesp. Mevrouw de Wit was er ook en deze dame staat voor een licht en klassiek vrouwenkoor. Plezierig misleidende naam!
Het podium werd verder nog gedeeld met
Koor Babylon, klassiek en a capella. Nogal klassiek of klassiekerig, allebei.

Foto: Trudy Boom.
Zilt bleek een welkome afwisseling en zong een stemmige selectie uit het repertoire bij elkaar. Zilts Stille Nacht kwam - terecht - twee keer voorbij in het fraaie restaurant, dat plaats bood aan bewoners en steeds weer binnenlopende Weespenaren.
Het was het eerste optreden onder leiding van de nieuwe dirigent, Arjan van Dijk. Ook voor Zilt was er “wel iets bij waar we blij of gelukkig van” werden …

1 juli - Hofjesconcerten Haarlem
De gehele voorafgaande week waren de weersvoorspel-lingen somber. Zouden de
Hofjesconcerten dan toch naar binnen locaties moeten verzet worden? Maar dan… op zaterdag 1 juli gaf de buienradar wegtrekkende regen aan en kon Zilt zich verzamelen bij het Frans Loenenhofje. Dat we maar met een klein groepje waren, deerde de Zilte mannen niet. Hun enthousiasme bleek al bij het inzingen, waarbij de klanken zelfs door gesloten deuren naar buiten traden. Jules had voor dit laatste optreden met Zilt een mooie selectie gemaakt van nieuwe en oude liederen
Na ons optreden was een pauze geprogrammeerd waar we dankbaar gebruik van maakten door ons blokje van tien, na The Female Smuggler uit te breiden met Eileen Aroon en Shenandoah.
Het publiek deerde dat niet wat bleek uit de uitroep, ‘oh wat jammer dat jullie nu al stoppen’. De robuuste klanken van Zilt pasten dan ook wonderwel tussen alle schone en subtiele tonen van de andere koren. De Hofjesconcerten laten zien dat amateurkoren tot bijzondere prestaties in staat zijn.

Zilt zingt het gevoelige 'Row on, Row on' in het schilderachtige Frans Loenenhofje, een van de vele hofjes die Haarlem rijk is.
Foto: Trudy Boom.

29 april - Sloepenrace De Woude
Op De Woude kom je niet zomaar. Daar is een pontje voor nodig. En een eurootje om erop en ook weer af te komen. De jaarlijkse sloepenrace om het eilandje heen ging kennelijk eerder van start dan Zilt was beloofd. De sloepen kwamen dus ook vervroegd binnen en toen Zilt om vier uur inzette, vloeide het bier al rijkelijk op het terras van ’t Kombof. Aan Paul ging dat grotendeels voorbij: die had voor de dag erop, de 30e dus, een plekje voor De Woude ingeruimd.Zilt overstemde de wind en het geroezemoes dat bier nu eenmaal oproept nauwelijks. Eén mevrouw luisterde aandachtig, steeds met een vriendelijke glimlach om de mond, met na elk lied een applaus. Ze genoot zichtbaar. Zilt bracht vertrouwde liedjes, wilde afronden met meezinger The Wild Rover, maar sloot met The Drunken Sailor pas echt af. Hoe toepasselijk …

Bariton Peter voegt zich even bij de tenoren Gelukkig kon hij voor het laatste blokje zijn vertrouwde plaats weer innemen.

Foto's:
Rob Verweij.

En die mevrouw? Zij bleek de echtgenote van het onlangs aangemelde lid, Sjaak. Wordt een heuse fan! Oh ja, en Paul dan? Die was net op tijd om de laatste vijf liedjes van de 25 mee te tenoren. Helemaal uit Delft!!! 

9 april - Korendag te Jisp
“We begonnen met heren en we eindigen met mannen.” Zo kondigde de lady-speaker Zilt aan aan het eind van de Korendag in de Jisperkerk. Ja, Zilt heeft duidelijk een andere uitstraling en een ander repertoire dan de heren van Scola Cantorum Nomini Tuo, die, om 10.00 u al, strak in het gelid en in driedelig donkerblauw Gregoriaanse liederen vertolkten. De mannen van Zilt sloten deze bijna zomerse dag af en trakteerden de toch goed bezette kerk op een interactieve toegift. In Ol’ Man River ging Ab diep, heel lang heel diep. Hij had nog adem genoeg over om erbij te glimlachen.

De dames in de kerk wachten gespannen op wat komen gaat als Ab zijn Ol' Man River inzet. Dirigent Jules doet een stapje opzij. Foto: Lida Visser

18 maart - Zilt aan de Zaan
Vrouw aan boord
Even onwennig begon 'ons eigen concert' met weerbarstig in elkaar hakende poten, statieven, snoeren en staketsels van muziekstandaards en microfoons. Maar daarna gebeurde er toch wel wat in de goedgevulde Wormerveerse Vermaning en onder het minstens zo goedgevulde, rondborstige boegbeeld.
Zilts Friese gasten Nanne en Ankie staken hun kunsten met Strand der Zuiderzee en Fisgutting Lassie niet onder kerkstoelen en -banken. Die kunnen wel wat!! Ook op schalmei, gitaar en concertina.
Dirigent Jules Bart had
Zilt een straffe oefencampagne opgelegd en dat resulteerde in wat nieuw werk als the Dead Horse en Goodbye my lover. Wat ouder materiaal was gereviseerd en dat was te horen in Zeilen wij uit van Hellevoetsluis.
Het thema van de avond was
Vrouw aan boord, wat in de lokale pers leidde tot de kop: Zilt neemt vrouw aan boord. De dubbelzinnigheid van deze krantenkop werd het uitgangspunt voor Jacob Passanders bijdrage aan deze avond. Deze lokale transitiekunstenaar dichtte en rijmde de optredens aan elkaar en voerde met Jules meerdere malen een perfect een-tweetje op.
Een heuse potpourri van Meisje-Loosliedjes ging vooraf aan het prachtige
Windrose, Nanne & Ankie op hun best. Het refrein samen met Zilt vanuit de zijbeuken van de kerk.
De compacte geluidswal die het Franse
Chantons pour passer le temps kan zijn werd ontleed in stukjes die apart ten gehore werden gebracht. Jules slaagde erin hier het publiek vrolijk bij te betrekken.
Afgesloten werd met het eenstemmige
the Female Smuggler, de Duitse kraker Hinter den sieben Horizonten en het schitterende Oh Shenandoah.
Een prima avond aan de Zaan.

Deze foto's van Rob Verweij geven een beeld van het concert. Vlak voor aanvang nemen Jules en Jacob Passander nog even 'het Franse meisje Loos' door.

2016
23 december - In de woelige wereld om ons heen is Zilts afsluiting van het jaar steeds weer een vreedzame en verbroederende gebeurtenis. Verzusterend ook, want echtgenotes en vriendinnen schuiven eveneens aan. Jules, niet weg te slaan vanachter de piano, dirigeerde Zilt & Partners naar een sfeervolle vertolking van enkele kerstliederen. En stond de basstem van Ab bij tijdens diens Ol’ man river en – onverwacht – Fields of Athenry. Onverwacht, maar verwacht prachtig. Losjes, met de handen in de zak en de duimen erbuiten. Had Louty mooi gevonden ...
Natuurlijk waren er de trekzakken en dit jaar dwarsfloot Joost enkele nummers van ons repertoire het gehoor in. Sjaak ging in zijn tekst Franje in op de nalatenschap van Bowie, Prince en Cohen.
Helaas was Lex er niet. Die lag bij te komen van een heupoperatie na een ongelukkige valpartij. Maar zijn Margreet was er wel en vertelde hem vast over deze fijne avond tussen de schuifdeuren in de Vermaning.

Het gemengd koor Zilt. Foto: Lianne Bartels

10 december - Eenentwintig koren zongen op zeven locaties tijdens dit zeventiende korenfestival in Weesp. Zilt trad met twee blokjes van twintig minuten aan in de Van Houtenkerk, lokaal bekend als het chocoladekerkje. Onder de orgelpijpen was Zilts ware aard met een aantal shanty’s onvervalst te horen. Maar deze tijd van het jaar eiste van de Zaankanters ook een mildere, kerstgetinte toonzetting. Buiten miezerde het onaangenaam, binnen klonk - hoe kan het anders - Stille Nacht als besluit van de beide blokjes.

Jules zet de toon bij de inzet van een van onze nieuwe liedjes:
The dead horse. Foto: Lida Visser

10 september - Monumentenweekend
Een procent of 30 Zilt was ruimschoots voldoende voor een prachtig optreden in de fraaie Lutherse Kerk in Delft, Pauls thuishaven. De overige 70% zat in Parijs, was nog op vakantie of blies zijn longinhoud in zijn verjaardagsballonnen.
Maar alle stemmen waren vertegenwoordigd en inzingen konden we in Pauls huiskamer boven Ankies pottenbakkerswinkeltje de Mallemok. Wat is het toch heerlijk zingen als de akoestiek deugt! En die deugde in de Lutherse Kerk in Delft, geopend omdat het Monumentendag was.
Daarna trok Zilt naar het volgende monument: Hans, uit Assendelft. Hij vierde in onze Vermaning zijn 65e verjaardag en kreeg op deze zaterdagavond de kerk vol. Hans’ solo Chicken on a Raft was herschreven naar Hey Hans, maak de kat wat wijs.

2, 3 en 4 september - Rondom de Leuvehaven, omgeven door de prachtige en beeldbepalende bouwwerken die de Rotterdamse skyline vormgeven, vond het 14e Internationale Shantyfestival als onderdeel van de Wereldhavendagen plaats.
Zilt was voor de vooral winderige zondag ingeroosterd, kreeg een vriendelijke personal coach, Anja, toegewezen en begon bij het lichtschip. Een stevig optreden voor een handvol publiek, onder wie Jules’ voorbeeldige kleinkinderen. De geluidsinstallatie was met eigenwijs wapperend plastic toegedekt tegen de regen.
Echt last van de wind had Zilt op de trappen van de Beurs. Het geklepper van het plastic werd hier aangevuld door knerpende trams.
Rond 16:00 uur viel er een klein gaatje in het grauwe wolkendek, ook voor het publiek groot genoeg voor een derde optreden. Nu klapwiekte een helikopter luidkeels naast de Erasmusbrug en boven het opspattende Maaswater en scheurden ambulances loeiend voorbij. Dat had ook wel wat en de Zaankanters zetten een tandje bij.
Zilt wil met alle geweld a capella zingen, maar moest in Rotterdam flink aan de bak om tegen al het geweld van de elementen en de ronkende stad in overeind te blijven.

Het werd een prima dag.

Optredens 2015

19 december - Traditioneel sluit Zilt het jaar af, samen met de partners, met een avond vol liedjes en gloeiwijn, dit jaar aangevuld met haring en korenwijn uit de keuken van Jules. Wat ook nooit ontbreekt is de 'lezing' van Sjaak, welke onverkort op 'het forum' is gepaatst. Kunnen jullie nog eens nagenieten van de teksten van onze eigen woordkunstenaar.

12 december - De entree van het Weesper gemeentehuis is fraai en … de akoestiek is er dik in orde. De diverse stemgroepen kunnen elkaar goed horen en het volume op elkaar afstemmen. Een heerlijke plek voor een a-capellakoor! Goed dat we daar een keer mochten zingen van de organisatie van de kerstmarkt in Weesp en dat vond het gretige publiek ook. Zilt trad er twee keer op en beide keren geconcentreerd en trefzeker. En ja, een mannenkoor en Stille Nacht en een prachtig arrangement, in de fraaie entree van het Weesper gemeentehuis, waar de akoestiek dik in orde is, ja, dat is mooi.

11 december - De Wormerveerse Vermaning klaar voor gebruik
Aan de buitenkant van de Wormerveerse Vermaning is niet te zien dat de binnenkant grondig is gerenoveerd. Daar is ruim zes maanden aan gewerkt. Zes maanden moest Zilt het stellen zonder hun vaste repetitieruimte. Maar op 11 december was notabel Wormerveer bijeen voor de heropening. Er waren welkomstwoorden, anekdotes waarin werd teruggekeken en toespraken waarin werd vooruitgekeken. Sommige van de toehoorders ontvingen een bedankbloemetje, een ander een boek, de kerk een tekst op een gedenkspiegel. Maar iedereen kreeg Zilt, dat het publiek overtuigend het resultaat liet horen van vele avonden repeteren. In het nieuwe jaar weer in de Vermaning.

28 november - Er is meer dan Zilt …
De koster van de kerk aan het Noordeinde in Wormerveer had 135 stoelen klaargezet. Maar tegen achten, toen Zilts eigen concert onder bovenstaande slogan bijna losging, werden er in allerijl nog zestig bijgezet. Daar had zelfs het draaiboek van bobo-organisator Gerard niet in voorzien!

En er was ook meer dan Zilt, veel meer. Niet nog meer koren en ook niet meer liederen van de zee. Wel afwisseling en kwaliteit!
Met twee shanty’s verzorgde Zilt, nog in het rood, het voorafje. Daarna volgde de tweede gang van het zesgangenmenu: het barbershopkwartet Men2B zette een fantastisch optreden neer. Deze jongens kunnen echt wel zingen! Strak in het pak, gelikt in het schoeisel!

Het saxofoonkwartet Blond is toch een verrassende keuze voor een concert van een shantykoor. De vier - uiteraard - blonde meiden op de sax vonden in de volle kerk een gretig publiek dat voluit genoot van pop

en ….. klassiek. Klassiek op de sax! Een prachtig optreden van vier vrouwen tussen het overig mannelijk zangersgeweld, benadrukte presentatrice Anita enigszins activistisch.

Na de pauze was Zilts dirigent J…. Bart niet van het podium weg te slaan. Eerst leidde hij Zilt, nieuw in het wit, door de weerbarstige galmen van het kerkje. Hij zorgde ervoor dat Chantons pour passer le temps gelijk eindigde. Een lastig lied dat in de repetitieweken vooraf flink was opgepoetst en gecompliceerd. Met een betrekkelijk veilige repertoirekeuze werd het een prima optreden.
De dirigent bleef staan, hing zijn accordeon om en vormde, geflankeerd door zijn beide muziekkompanen, De Mannen, een trio dat enkele pareltjes uit de popmuziek aan elkaar rijgt en met luchtige arrangementen aan de man(!) brengt. Losjes op het podium, met heerlijke muziek!
Alle artiesten van de avond bezetten het toneel voor het toetje: The Sloop John B, volborstig meegezongen door het die avond verwende publiek.
Toen de koorzangers de boel in de kosterij opruimden en de kerk voor de dienst van de volgende ochtend in gereedheid werd gebracht, was er nog een klein nagerechtje. Voor een handjevol achterblijvers zong Men2B een aantal kerk- en kerstgetinte liedjes. Buiten was het winderig en regenachtig guur. Maar in de deuropening van de kerkuitgang gloeide het.
Meer dan Zilt... Met The Sloop John B, gezongen door shantykoor Zilt, de dames Blond, De Mannen en Men2B, aangevuld met het publiek in de kerk, werd dit gedenkwaardige concert afgesloten. Het smaakte naar meer.
Wie weet komt er nog eens een optreden met Blond en shantykoor Zilt... uiteindelijk hebben we nog een arrangement liggen geschreven voor blazersensemble en zang.

15 november - Na een gulle ontvangst, met koffie + koek en handenvol nootjes op tafel, bereidde een volle zaal in vakantiepark Het Grootslag in Andijk zich voor op een welgevulde middag.
Vier koren die elk twee blokken van 25 minuten vulden: 200 vol-korenminuten tegen het beschilderde decor met de wapperende driekleur aan de scheepsmast. Het organiserende Andijker Havenkoor was het ene gemengde koor, The Lake Singers uit Akersloot het andere. Uit Biddinghuizen verhoogden De Blauwbaarden de sfeer met hun meezingers. Alle drie ondersteund door viool, trekzak, fluit en/of steelbanddrums. Zilt deed a capella aan klantenbinding: twee blokjes ongemengd mannentimbre, samen goed voor 50 minuten meerstemmigheid in Andijk.

Zilt achter de lessenaars van het Andijker Havenkoor. Foto: Trudy Boom
12 september - Tijdens Open Monumentendag zong Zilt die middag in de Maartenkerk te Zaandam. Hoewel de bezetting door vakanties en ziektes wat minder was, klonken de Zilte stemmen als vanouds en werd deze oude Lutherse kerk volledig gevuld met de klanken van een voorkeur-selectie uit ons repertoire.

6 september - Een lang weekend lang, van vrijdagavond 4 t/m zondag 6 september, ging Purmerend onder stoom. Zilt zong er op de winderige Koemarkt, dreunend begeleid door de stoomzaagmachine die knoestige bomen verwerkte tot planken, wat verderop. Tijdens de beide optredens voor de Koepelkerk schoof de stoomlocomotief sissend voorbij en scheurde de stoomfluit dwars door onze Shenandoah heen. Het was er gezellig en druk, in Purmerend.

Purmerend onder Stoom. Lourens, Piet, Frank en Gerard doen hun best om boven het gehijg en gepuf van de stoommachines in Purmerend uit te komen. Foto: Lida Visser
20 augustus - Toen de medewerkers van woningbouwvereniging Parteon inscheepten op partyship Columbus was Zilt al goed ingezongen. Het merendeel liep meteen door naar de borrel, op het voordek. Vanaf het ernaast gelegen schip probeerden de shantyzangers het geroezemoes te overstemmen. Dat lukte pas echt met the wild rover en the drunken sailor. Altijd goed voor inhaken en meezingen!!
Na een uurtje stapte Zilt aan wal en stevende de Columbus richting de drukte van Sail.
8 en 9 augustus - Zilt trekt van leer …
Aan de promenade langs de haven van het Noord-Duitse Leer trokken duizenden belangstellenden langs de aangemeerde, traditionele schepen, waarvan een overgroot deel uit Nederland. Ook enkele Zilte schippers waren naar dit prachtige stadje aan de Ems gevaren.
Zilt is inmiddels vaste gast bij het Schippers Klottje.
Op zaterdag, tijdens de officiële opening van het festijn in de raadzaal van het prachtige Rathaus, zorgden de mannen voor muzikale afwisseling tijdens de vele en lange toespraken.

Zilt zong direct daarna in het parkje en bracht ’s avonds de stemming erin aan de Stammtisch.
De volgende dag hadden de Zaankanters hun rode polo’s verruild voor hun zondagse outfit: in witte hemden trokken ze ter kerke. Enkele inzingoefeningen waren nodig om de wat korrelig geworden stemmen te prepareren. In de fraaie Mennonitenkirche gaven ze met het speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde Sieben Weltmeere hinter den sieben Horizonten richting aan de inhoud van de dienst: het lied was in de preek ingebed. Een indrukwekkend en voor sommigen emotioneel geheel werd het. Bijzonder om aan zo’n bijeenkomst een bijdrage te leveren.

Door de middeleeuwse straatjes van Leer liepen de Zilters, dit keer niet in het rood, naar de Mennonitemkirche voor hun optreden.
28 juni - Het fraaie, moderne Gravinnehofje aan ’t Spaarne in Haarlem, bood op deze zwoele zomerdag een intiem plekje voor een sfeervol optreden van Zilt. Goede akoestiek, lekker weer, overal zittende of staande maar steeds aandachtige toehoorders: dé ingrediënten voor een a-capellakoor! Tijdens Robs solovertolking van Swing low, sweet chariot hield zelfs het klokkenspel van de Haarlemmer torens zich stil. Dat deden de rondscharrelende gaaien niet: mama en papa gaai volgden bezorgd en luid kwetterend de verrichtingen van hun kroost boven en tussen het publiek. De natuur duldt geen dirigent.
Foto: Welmoed Verweij
7 juni - De Skulpers uit Castricum pakken om het jaar uit met hun muziekfestival Van dorp tot kust, dit jaar voor de achtste keer. Een twintigtal muziekgroepen zorgden voor een zeer gevarieerd aanbod. Voor het genre shanty’s en seasongs was Zilt uitgenodigd.
Op het uitbundig zonnige podium, midden op het grasveld tegenover het overvolle terras van Johanna’s Hof, trapten de mannen af. Een uurtje later, tijdens Zilts tweede blokje, bood de wand van het bezoekerscentrum De Hoep akoestisch gezien wat meer bescherming en kreeg het dranklied Cruiscin lán zijn eerste publieke doop. De laatste a-capellabijdrage vond plaats op het pleintje voor café Borst, tegen het einde van de middag, na een schotsgeruit intermezzo van de doedelzakkers uit Assendelft. Vanuit de kille schaduw van de overkapte truck zorgde
Klaas voor wat warmte met Island in the sun.
16 april - Voor de invulling van hun thema de Groote Zeilvaert hadden de Zaanse Vrouwen van Nu Zilt aangemonsterd.
De mannen schotelden de volle aula in het woonzorgcomplex in Wormer een volledig verzorgd programma voor, met voor de pauze een puike opvoering van een fikse selectie uit hun repertoire. Voor het gedeelte na de pauze werd het podium getooid met nautische attributen zoals trossen, bolders en een zeilmakersbank. Met een educatief praatje en een beamerplaatje werd de historie van de Groote Zeilvaert doorgenomen. Er klonk een verhaal met een dialoog, er was een gedicht dat deinend overging in een shanty en genoten werd van een mooie vertolking van Island in the sun.
Nadat de mannen van Zilt het podium weer volledig in hun bezit hadden genomen, werd afgesloten met een aantal shanty’s. De voorzitter zei in haar slotwoord dat ze zich van deze avond vooraf weinig kon voorstellen. “Het was haar erg meegevallen!” Goed voor wat hilariteit.
Sjaak vertelt over die arme sloeber in Sacramento die blij is op een Limejuicer thuis te varen.
24 februari - “John Conolly? Wie is dat?”
... kopte het Noordhollands Dagblad vorige week. Nou, dat weet shantyminnend Wormerveer inmiddels.
De man van Fiddlers’ Green trakteerde de tjokvolle Vermaning beminnelijk en vrolijk op een prachtige uitvoering, bijgestaan door het knappe gitaarspel van Rob van Sante. Beiden gewoon, in hun dagelijkse kloffie, met een forse sleutelbos aan Van Santes spijkerbroek gegespt. Geen poespas! Toch een show!
Wat goed dat Auk beide shantymates naar
Zilts thuishaven heeft weten te halen! Wat goed ook dat dit concert zo uitbundig snel was uitverkocht! Maar ook de beide blokken van Zilt mochten er zijn: trefzeker, soms mild, dan weer robuust.
Zilt zingt samen met John Conolly en Rob van Sante de
Fiddlers' Green. Foto: Rob Verweij.
Natuurlijk ontbrak hun – Nederlandstalige - vertolking van the Fiddlers’ Green niet.
Met zijn eigen versie van deze seasong sloot John Conolly af, nu niet alleen bijgestaan door Rob van Sante, maar ook door
Zilt.
Geen wonder dat de cd’s goed liepen op deze prachtavond.
21 februari
Heel vroeg én heel laat in de middag trad
Zilt op tijdens het prachtige shantyfestival Deunen en Deinen in Enkhuizen. Vroeg in de kleine zaal van het complex De Nieuwe Doelen en laat op het grote podium. Het massieve geluid van Zilt kwam vooral tot zijn recht tijdens de tweede sessie toen de mannen het internationale karakter van dit festival onderstreepten met hun a-capellaseasongs in vier verschillende talen.
Tussen de optredens door hoefde je alleen maar een zaal op te zoeken en dan deinde een zeer gevarieerd programma in onderdeeltjes van 20 minuten voorbij: we genoten van de instrumenten en zang van
Pekel, van het prachtige, subtiele, Engelse duo Hissyfit, dat later de songs van John Conolly
en Rob van Sante mede kleurde. Eén keer keken we naar het jeugdig enthousiasme van Gjalt & Paul en twee keer naar de trefzekere Les Souillés de Fond de Cale.
De zee geeft veel! Ook
Zilt, een van de weinige koren.
Een mooi festijn, waar de gerookte haring van René de ruimten - hoe toepasselijk - vissig geurde.
Zilt op het hoofdpodium tijdens Deunen en Deinen in Enkhuizen.
Dit waren onze optredens in de afgelopen jaren
2014
19 december - De afsluitende jaaravond van Zilt trekt ook niet-leden aan. Zij vulden de Knapzak en genoten van weer een heel sfeervolle avond.
Na de gebruikelijke stemoefeningen maakte Juul de koorrepetitie interactief en dat was niet alleen vermakelijk maar leidde ook tot een prachtige uitvoering van Stille Nacht. Op het
open podium waren individuele bijdragen te bewonderen van Klaas, Ab, Auk&Trudy, Joost&Juul, Wim, huisbaas Piet en Sjaak. Lees Sjaaks literaire bijdrage op het Forum.
Tegen twaalven was Mikes tomatensoeppan half leeg, was er van Abs Glühwein weinig meer over en was Pauls bowl met bowl leeg.
13 december – Korenfestival Weesp. Een jaar heeft men er op moeten wachten, op de kerstmarkt en... op Zilt. Vroeg in de avond liep de City of Wesopa, de voormalige Weesper bioscoop, vol. Zilt trad daar twee keer op en had het repertoire gekruid met liederen in de kerstsfeer, met natuurlijk hun prachtige Stille Nacht. De mannen merkten dat de City of Wesopa gebouwd was voor beeld en minder voor geluid: het was hard werken tegen de akoestiek!
Wat akoestiek doet met muziek, bleek tijdens de afsluiting van dit festival,
in de Grote Kerk. De slotakkoorden werden verzorgd door drie koren, waaronder Zilt. En de Zaankanters deden dat met heel veel overtuiging met Ol’ Man River. Ab dwong met zijn prachtige basstem een klaterend en luidruchtig applaus af: een vroeg kerstcadeau voor de nokvolle kerk, maar ook voor zijn zichtbaar genietende koorcollega’s.
13 november - donderdagmiddag 15:00 uur, doop van het boek 'Van machinist tot scheepswerktuigkundige' in de Oosterkerk, Wittenburgergracht te Amsterdam. Het kleintje Zilt bracht het sinds 1902 niet meer gehoorde Corpslied ten gehore brengen. Zie de foto op het Forum.
2 november - Een zondagmiddagconcert in het kerkje aan het Noordeinde samen met de Morgenstercantorij en De Mannen. Of het nu de titel van het concert 'van kerkbank tot nagelbank' of het aantreden van Zilt was die velen naar het Noordeinde lokte, zal wel nooit duidelijk worden, maar vol was de kerk in ieder geval. Zelfs onze vrienden uit Leer hadden er drie uur rijden voor over. Zilt opende traditiegetrouw met The Sloop John B en gaf onder een klaterend applause na 25 minuten het stokje over aan de Morgenstercantorijkoor. Na de pauze betraden de drie mannen van De Mannen het podium om weer een geheel andere sound te laten horen. Tot slot brachten de beide koren met de Bacarolle uit Hoffmans Vertellingen het publiek echt aan het deinen.
13 september - Een zonnig nazomerweekend in Haarlem. Met voor de 28e keer twee open-monumentendagen. Met voor de elfde keer het jaarlijks terugkerende Korenlint met 128 koren.
Met een man of 20 trad Zilt er dit jaar voor het eerst op: in het Meterhuis, aan 't Spaarne en later nog een keer in het Stedelijk Gymnasium.
Twee provincie-hoofdstedelijke optredens!
6 september - Een kilometerslange weg naar Veghel, meetkundig getrokken langs de Zuid-Willemsvaart, een binnenvaarthaven en een bescheiden passantenhaventje met een dertigtal ligplaatsen! Meer maritieme ingrediënten zijn er in Veghel niet te vinden! Je verwacht er eerder een carnavalesk festijn in februari dan een shantyfestival in september. En toch klonken er overal seasongs en shanty's voor terrasjes van de lokale horeca, op de pleintjes van bescheiden winkelcentra. En dit voor het tweede achtereenvolgende jaar!
Met shantykoren uit IJmuiden, Zwolle, Harderwijk, Heusden
en ..... met Zilt. Bijna drie uur lang en op vier verschillende locaties liet Zilt een solide deel uit hun shantybundel horen.
Anders dan alle andere koren, want ..... a capella.
20 juni - Het pomphuis is het hart van de Wilhelminasluis in Zaandam, 'het zenuwcentrum van de Zaan', zoals de Zaanse wethouder het benoemde. En daar zong Zilt lokale en provinciale bestuurders en ambtenaren, maar ook waterbouwkundigen en projectbegeleiders toe. Eerst voordat de speeches afgestoken werden en later nog eens, tijdens de lunch. De sprekers lichtten de noodzaak en de gevolgen van het vernieuwen van de ruim 100 jaar oude Wilhelminasluis toe: over een jaar zit er meer vaart in de Zaan. Zilt zong minder over de zee en meer over rivieren en heeft de uitnodiging voor volgend jaar, als de vaarweg klaar is voor de toekomst, graag aanvaard. Lees over 'Het geheim van de loden koker' op het Forum.
14 juni - Zo vroeg moest Zilt niet eerder aantreden: om 9.30 u. kort inzingen om een half uurtje daarna voor de volle gemeenschapsruimte van de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee op te treden. Auk verhaalde de beide blokken van elk tien shanty’s met kennis van zaken aan elkaar en vond een gewillig oor bij de bewoners van het markante gebouw. De Hendrikstichting was ooit het nationaal tehuis voor oud-zeelieden, maar biedt tegenwoordig eveneens onderdak aan landrotten. Ook zonder aanleiding een prima plek om shanty’s te laten horen, dus! Er was echter wel degelijk een aanleiding: het was Visserijdag.
Maar …………….. het tehuis was toch vooral oranje getint en gezind: overal vlaggetjes, slingers en oranje shirtjes die de spetterende overwinning van het Nederlands elftal op de Spanjaarden van de dag daarvoor (vrijdag, de 13e!!) nog eens onderstreepten.
Een mooi optreden op een mooie plek………………
6 juni - Colonnes brandweerauto’s, ambulances, reddingbrigades, marechaussees en andere dienstverleners zorgden voor een ware invasie rondom Artis. Een drukte van belang en dat allemaal i.v.m. het KinderBeestFeest. Dat is een besloten feest voor chronisch zieke en/of gehandicapte kinderen en hun ouders en hun broertjes en zusjes. Al vijftien jaar krijgen zij een daglang een VIP-behandeling van een indrukwekkend aantal vrijwilligers en dat begon met 'champagne' in heuse champagneglazen en …………………….. Zilt, op de trappen van Natura Artis Magistra.
Daarna trokken de mannen de tuin door, als een rood, zingend lint, van de apenrots langs de olifanten en de lepelaars naar het wachtende vrijwilligerslegioen. En steeds liet Zilt daar een aantal liederen horen.
En toen de stroom kinderen Artis verliet, met een cadeautje, stond
Zilt weer op de trappen om hen uit te zingen.
Soms zocht een aantal kinderen een plekje op de trappen, tussen de zilte opa’s. Ze zongen mee en bogen voor het publiek, bogen nog een keer en nog een keer en waanden zich eventjes een BN’er op de trappen van Artis.
Met regelmaat klonk het door Mike op de wijs van 'Fiddler's Green' geschreven Artislied op en waarbij Stef de toehoorders uitnodigde om het refrein mee te zingen.
24 mei - Engelse stoomtractoren en de stoom-brandweer-paard-en-wagen reden kriskras door het centrum van Dordt. In de haven joeg de baggermolen zijn baggerbakken luid ratelend over de zeskant. Afgemeerde stoomschepen lagen aan de kades! Dordt stond in het laatste weekend van mei in het teken van stoom. Dordt in Stoom geldt als het grootste stoomevenement van Europa. En Zilt was een van de twaalf uitverkoren koren die de bezoekers van dit festijn toezongen. Vanaf de Roobrug bij de Wolwevershaven kwamen de Zaankanters op deze zaterdagmiddag met drie optredens met zichtbaar plezier op stoom. Een toeschouwer, Wim Mecksenaar, maakte een filmpje en zette dat op Youtube.

23 mei - Op deze reguliere repetitieavond, tijdens de Week van de AmateurKunst (WAK), hadden we een thuiswedstrijd. We hebben op straat een openbare repetitie gehouden, voor onze oefenruimte, de Wormerveerse Vermaning op Zaanweg 53.
Op de Zaanweg was die avond een estafette van huiskamerconcerten georganiseerd en wij werden ook aangedaan. Een groep van 25 wandelende deelnemers dook rond 20.15 u. op en hierbij het verslag van een van de deelnemers:
”Dat was toch een verrassing dat wij dat hoekje om kwamen en jullie met het Koor in een half rondje stonden te zingen... kippenvel... echt waar.
En we mochten ook nog meezingen, helemaal leuk."

"Mensen stopten met de fiets en auto’s toeterden. Echt super en uniek, wil je alsjeblieft alle mannen bedanken.”

13 april - Elke stoel was bezet, toen Zilt het Zondagmiddagpodium 55+ in Huis ter Wijck te Beverwijk betrad. Een volle zaal die twee keer drie kwartier genoot van een gevarieerde greep uit Zilts repertoire, vrolijk en informatief aaneen gepraat door Auk.
Het opnieuw opgepoetste
Go to sea no more werd gezongen evenals de Machtige schepen. En met de Drunken sailor, net voor de pauze, werd het publiek opgewarmd voor het vervolg, na de onderbreking.
Toen Ab
Ol’ Man River had vertolkt, trad er een dame naar voren die hem een roos met een toefje gipskruid schonk, wat beantwoord werd met een charmante handkus.
Zilt sloot af met
Eileen Aroon en toen bood de zaal ruimte aan een groot gemengd koor o.l.v. Jules: een groots zondagmiddagpodium.
6 april - Dit jaar trad Zilt als laatste op tijdens het korenfestival in Jisp. De aardappeltjes stonden thuis blijkbaar nog niet op het vuur, want het kerkje bleef goed bezet.
Voor de toehoorders in de Jisper kerk is Zilt geen onbekende.
De
shantymen Wim, Ab en Hans oogstten applaus na het zingen van hun solo.
Het publiek zong het refrein van enkele werkliederen, als een heuse windjammer-bemanning, luidkeels mee.
Een afwisselende en een door het festivalpubliek gewaardeerde afsluiting van deze Jisper korendag, die nog een kleurrijk en pikant slot-tintje kreeg. Er werd als opmerkelijk feit gememoreerd dat niemand van het koor tatoeages droeg. En dat voor een zeebonkerig mannenkoor!! Dat werd ter kerke en onder gejoel ontzenuwd door Mike, die zijn armen ontblootte, zijn Zilt-outfit omhoog trok en zijn kleurrijke tors aan twee kanten toonde.
Een openbaring in de Jisper kerk!
2 februari- In de tuin van de Zeevaartschool van Enkhuizen ligt Kaatje. Een pronkstuk is het, een uniek schip dat gebruikt wordt voor opleidingsdoeleinden.
De
Enkhuizer Zeevaartschool bestaat 35 jaar en dat werd gevierd met smeulende barbecues, salades, vele meters stokbrood en genoeg drank.
In de geurende rookslierten van de barbecues, tussen
Kaatjes seinvlaggen en tuigage, zong Zilt stevig een aantal liederen. Stevig, want tegen de bries in en de dalende einde-van-de-middag-temperaturen trotserend. Met steeds ontsnappende, witte koude-wolkjes uit de zilte monden. Een mevrouw had Rolling Home gemist. Niet alleen maar wel speciaal voor haar zongen we dit nog een keer: een mooie afsluiter.
2013
20 december - Onder het motto Kerst op zee groeide deze in feite gewone oefenavond uit tot een ongewoon waardige afsluiting van 2013. Met meerdere optredens! Ga naar forum voor een verslag.
14 december - Al meerdere malen trad Zilt op in Weesp, tijdens de kerstmarkt en het korenfestival. Deze keer zongen we twee blokjes van een half uur in de Laurentiuskerk, waarvan de zijbeuken onderdak boden aan sfeervolle kerstmarktstalletjes. Tijdens de liederen Sweet and low en
I saw three ships ging de verkoop – zij het gedempt – gewoon door. Zodra Zilt met een internationale versie van Stille nacht de beide blokjes afsloot, werd de handel echter even stilgelegd……….
Duidelijk werd dat Zilt in de loop der jaren een sfeervol programma heeft opgebouwd, met goed gekozen shanty’s, uitgesproken kerstliederen en …………………
Stille nacht.
Geconcentreerd volgen de Zilters de aanwijzingen van onze 'voorganger' Jules bij het inzingen in de Laurentiuskerk.
Onze vaste fotograaf, Rob Verweij, legde dit 'gewijde' moment vast.
10 november - Hoe groot is je publiek als je fysiek optreedt voor een handjevol technici en een duo presentatoren in een lokale-radiostudio, die de sfeer ademt van een knusse huiskamer? Hoeveel luisteraars stemmen af op Radio Beverwijk? En hoeveel op het wekelijkse shanty- en seasongprogramma Alle hens aan dek? Hoe groot was het gehoor toen op 10 november het vijfjarig bestaan van dat programma gevierd werd tijdens een live-uitzending van twee uur? Zijn daar luistercijfers over bekend?
Zeker is dat dit lustrum voorzien werd van een fraaie, muzikale omlijsting van
Nelson's Blood en Zilt.
Auk en Jules werden onderworpen aan een diepte-interview. Foto: Ab Plugge.
Geconcentreerd zond Zilt een aantal shanty’s de ether in. Voor wie eigenlijk? Nou, in ieder geval voor de aanwezige vice-voorzitter van Shanty Nederland, Karel Rozemeijer, die luidkeels roepend en applaudisserend reageerde op ons Ol’ Man river.
17 oktober - Voor velen een nieuwe ervaring: optreden op een cruiseschip, de AidaSol.
En in die pronkerige wereld van vermaak kom je niet zomaar binnen: enkele dagen vooraf je paspoortgegevens melden, in de Passagiers Terminal aan ’t IJ je pas afgeven, een badge opspelden, jas en tas door de scanner (zoals op Schiphol) en onder escorte met de lift omhoog, naar de tiende verdieping (van de zestien).
Op naar het
Brauhaus van het cruiseschip AidaSol. Na een Teller met allerlei vleeswaren beklom Zilt het podium en liet de veelal Duitse passagiers met een aantal van onze shanty’s kennismaken. Na nog een “Zugabe, Zugabe…….” en na een kleine rondleiding vertrokken we weer en ondergingen we de beveiligingsformaliteiten in omgekeerde volgorde. De AidaSol vertrok diezelfde avond nog naar Hamburg.
De AidaSol afgemeerd aan de Passagiers Terminal nabij het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam op 17 oktober 2013.
7 september - Shantyfestival Veghel
Nelson’s Blood uit IJmuiden was er en West Zuidwest uit Gouda. Uit Mierlo kwamen De Salty Dogs, uit Nuenen Dwars Getuigd en uit Gelderland Paddy's Passion. Elf shantykoren en shantygroepen waren uitgenodigd voor het shantyfestival van Veghel. En Zilt was er ook!!
Het rood van
Zilt gaf een zomers karakter aan het wat mindere weer. In bijna drie uur zong Zilt een flink deel van het repertoire. Op vijf verschillende locaties in het Veghelse centrum lieten de manschappen horen waarin ze zich onderscheiden van andere koren: geen gitaren, geen accordeons of trekzakken, geen hoempapa, maar a capella.
9 en 10 augusus
Niet voltallig, maar wel aanwezig op het bootjesfestival
Schipper Klottje in het Noord-Duitse Leer!!
Per boot, samen met Kaskedieze in de bus, met de auto en op de fiets waren Zilt-leden naar Leer getrokken om er op hoeken van straten, op pleintjes en aan dek te zingen.
Tijdens de afsluitende feestavond bezorgden Auk, zijn Trudy en enkele Zilters tientallen inwoners van Leer een fantastisch slot van dit drukbezochte evenement.


Foto: Trudy Boom
21 april - Een drukke dag. In Zaandam ging de Profronde van Noord-Holland van start en Zilt was gevraagd in twee blokjes van een half uur het publiek wat op te warmen: de haperende lentezon kon wel wat extra steun gebruiken! Met dirigent Jules Bart vóór de muziektent in de zon en het koor ín de tent maar uit de zon, werd het winkelende publiek vermaakt met o.a. Row on, row on, nog maar pas toegevoegd aan het zilte repertoire.
Zilt in de 'muziektempel' op de Gedempte Gracht.
Foto: Femke Verweij
De manschappen verplaatsten zich daarna richting Jisp. In de volle kerk sloot Zilt de jaarlijkse korendag af. Het a-capella effect komt met o.a. Shenandoah en Rolling Home in een kerk goed tot zijn recht. Ook in Jisp! Na een Ode aan de Zaan werd deze dag interactief afgesloten: het publiek nam het refrein van Leaving of Liverpool en Eiloon Aroon enthousiast voor zijn rekening.
Het laatste lied, No more, deed eigenlijk geen recht aan de stemming van de toehoorders, die best nog wat meer wilden ………….
7 april - Zilters Peter, Paul, Wim en Auk waren te gast bij het radioprogramma 'Haal het anker op', dat iedere zondag tussen 10:00 en 12:00 uur uitgezonden wordt. Tijdens de live-uitzending werden een aantal van de nummers van onze beide cd's gedraaid en van commentaar voorzien. Tijdens het programma ging de telefoon! 'Of we met Zilt willen optreden tijdens de volgende Dordt in Stoom'. Zo'n snelle reactie hadden we niet verwacht.
Wij hebben een integrale opname van het programma hetgeen desgewenst via WeTrasfer verzonden kan worden naar geintersseerden.
10 februari
De werken van maritiem schilder Fred Boom werden in het Molenmuseum te Koog aan de Zaan tentoongesteld onder het motto
Kijk op Zee.
Welgeteld 203 toeschouwers werden ook toehoorders toen Zilt een aantal toepasselijke liederen ten gehore bracht, waaronder Row on, row on, dat nog niet eerder voor publiek werd gezongen.
2012
16 december
Herfstig weer vergezelde het drukbezochte Midwinterfeest in De Rijp. Een lang weekend zorgden feestelijke verlichting, tot dwarrel geblazen sneeuwvlokken, prachtig uitgedoste dorpsbewoners en het dorp zelf voor het kerstdecor.
Zilt zong twee keer de Doopsgezinde kerk vol met enkele shanty’s en kerstliederen. Uiteraard ontbrak Stille Nacht niet.
17 november
Zanggroep We willen zo graag bestaat tien jaar. Dat werd gevierd met een jubileumconcert in De Rijp. Voor de pauze zongen Sunny Voices, Zilt en We willen zo graag elk een aantal nummers uit hun repertoire.
Na de pauze stonden alle koren op de planken voor een liedjesestafette.
Opmerkelijk: Peter van der Gulik is een van de zilte mannen, maar zingt als enige man in beide andere koren!
14 oktober
Zilt trad op voor de bewoners van het verzorgingshuis Evean Westerwatering in Zaandam. Uit een later toegezonden mail bleek dat dit optreden erg gewaardeerd werd.
3 november
Museumnacht in Artis.

Brede trappen bieden toegang tot zoetwaterbassins en zoutwateraquaria. En bovenaan die trappen zong Zilt, op elk heel uur, tot bijna middernacht. Veel en vooral jongvolwassen publiek!
7 oktober
Een herdenkingsconcert opgedragen aan John Englisch, een aantal jaren onze dirigent. John overleed halverwege 2011. Auke Boom, Zilts voorzitter, organiseerde EerbeTOON aan John Englisch.
Deelnemende koren: het Jan Luyken Kamerkoor en het Plankenkoor. Van beide was John voorheen dirigent. Er was een optreden van Kouros Falahi en Johns dochter Madelon. Zij zong het door John vertaalde de blindgeborene van Maurice Cocagnac en werd daarbij begeleid door Mariët Bonger op gitaar. Een bijzonder moment!
Een fraai programmaboekje is de neerslag van deze prachtige middag in de Maartenkerk in Zaandam.
terug naar basispagina