In 2003 trad Zilt op in de Grote Kerk te Weesp tijdens het korenfestival ter gelegenheid van de kerstmarkt.
Met Shenandoah ontroerden we het publiek.
Tijdens Sail 2010 was Zilt prominent aanwezig. We zongen John Kanaka tijdens de theaterproductie van Jos Zandvliet en Kees Koldijk op het hoofdpodium.
Zilt
Het Wilhelminapark in Wormerveer is het enige park in Nederland dat in particuliere handen is.
Dit is een nogal verwarrend, bijna onzinnig begin als je de geschiedenis van een shantykoor verwacht te lezen. Toch……

In 1997 bestond het Wilhelminapark bijna 100 jaar en dat werd o.a. gevierd met een eenmalig optreden van een gelegenheidsmannenkoor.
Onder leiding van Dick Vet werd in een winkeltje aan de Zaan een maand of drie geoefend op enkele liedjes die met varen en de zee te maken hebben, zoals The drunken sailor, Ketelbinkie en Sailing van Rod Stewart.
Op monumentendag traden de mannen op in de muziektent in het park. Eenmalig, met accordeonbegeleiding en onder de naam Wilhelmina’s Piraten: een beetje park en een beetje zee……

Na enige maanden bleek dat dit optreden erg goed was bevallen en d.m.v. een enquête onder de piraten werd de levensvatbaarheid gepolst van een mannenkoor, een shantykoor. De lat ging omhoog: zonder accordeon. Een a-capellashantykoor moest het worden. Een unicum voor Nederland!
Manschappen uit de Zaanstreek monsterden aan, een oefenruimte werd gevonden. Dirigent Dick Vet werd overgehaald en verzamelde daarna liedjes, schreef er prachtige arrangementen voor en met de tenoren links van de baritons en de bassen op rechts werd een uitdijend repertoire bijeengezongen.
Wilhelmina’s Piraten schaften een uniforme, donkerblauwe polo aan en met een spijkerbroek eronder werd opgetreden in de Zaanstreek, Weesp, Knollendam, Medemblik, Enkhuizen. Maar ook tijdens Sail Amsterdam en jaarlijks in Den Helder en zelfs in het Noord-Duitse Leer klonken de zilte liederen.
Inmiddels was de naam veranderd in het krachtiger Zilt, een beetje zoet en een beetje zout……..

Toen zijn hoge leeftijd Dick Vet deed besluiten te stoppen, werd met John Englisch het repertoire uitgebouwd en verankerd: ook weer prachtig gearrangeerde liederen van de zee, met een enkel, soms vierstemmig uitstapje naar een rivier, Venetië, naar een schone Indiaanse………
Helaas overleed John in 2011, kort na de opname van Zilts tweede cd. Kort daarvoor had hij nog vijf liederen gearrangeerd
In dat zelfde jaar nam Jules Bart Johns muzikale erfenis over en legde daar zijn eigen accenten in.
April 2017 kondigde Jules aan dat hij, vanwege een 'dichtslibbende' agenda, Zilt gaat verlaten. Met ingang van september 2017 stond Arjan van Dijk voor de groep
Tijdens een Zilt-optreden hoor je het woelige begin van Dick Vet, proef je de muzikaliteit van John Englisch, beleef je de polijstende invloed van Jules Bart, de sturende hand van Arjan en die van Ineke Mulder. Sinds eind 2021 heeft Zilt een vetrouwde 'ouwe' op de brug. Jules Bart houdt ons schip weer op zekere en zuivere koers.

Kijk op de agenda waar je Zilt kunt zien én beluisteren én bewonderen.
In oktober 2008 waren we te gast in de Duitse havenstad Leer, gelegen aan de rivier de Leda, ditmaal niet in ons standaard-tenue maar in middeleeuwse kledij. We zongen daar ter gelegenheid van 500 jaar marktrechten, de zogenaamde Gallimarkt. In oktober 2012 waren we uitgenodigd door de provincie Noord-Holland om op te treden in Zaandam, waar een expositie was georganiseerd rond de Groote Sluis. Dit vanwege de op stapel staande vergroting van de Wilheminasluis.
terug naar basispagina